Jak poznat a léčit psincový kašel u psa?

Jak poznat a léčit psincový kašel u psa?

Psincový kašel je výrazně nakažlivé respirační onemocnění, které postihuje psí průdušky a průdušnici. Tento stav je způsoben kombinací virů a bakterií. Přestože samotný kašel není většinou vážný, může představovat riziko pro ohrožené skupiny psů, jako jsou štěňata, staří psi, gravidní feny a ti, kteří již trpí jinými respiračními chorobami. Onemocnění je u nás v ČR rozšířené zejména na jaře a na podzim a je vysoce nakažlivé. Co dělat v momentě, kdy zjistíte, že váš pes kašle, a zkrátka se cítí "pod psa"?

Jak vypadá psincový kašel?

Symptomy psincového kašle jsou dobře rozpoznatelné. Můžeme pozorovat dlouhodobý suchý kašel, nechutenství, záchvaty nočního kašle, pokusy o zvracení, kdy pes často vykašle bílou pěnu, zvýšenou teplotu a výtok z nosu. Může se přitom jednat jen o některé z uvedených příznaků. Majitelé si mohou často všimnout, že pes "frká", často to zní, jakoby měl něco v nose nebo v krku a snažil se si odkašlat. Pes přitom může být stále aktivní, jíst a projevovat zájem o aktivitu. 

Kdy vyhledat veterináře?

Pokud se k projevům psincového kašle přidá nechutenství, přílišná ospalost nebo apatie, je dobré ihned konzultovat zdravotní stav s veterinářem. Stejně tak vyhledejte veterináře v případě, že ke zlepšení stavu psa při domácí léčbě nenastane do maximálně tří dnů, či pokud si všimnete jakéhokoliv zhoršení stavu psa. Z psincového kašle se velice jednoduše může stát zápal plic. Kašlání přitom nemusí znamenat jen psincový kašel, ale také například problémy se srdcem, rakovinu, onemocnění plícními červy a podobně. Pokud pozorujete, že váš pes kašle často, nebo se stav nelepší, navštivte veterináře. 

Domácí léčba psincového kašle

Psincový kašel se majitelům často podří zvládnout při domácí léčbě. Výborným pomocníkem, který se hodí mít vždy doma v zásobě, je jitrocelový sirup, který pomáhá uklidnit podrážděný hrtan. Pomoci psovi s uzdravením můžeme také podáváním vitamínu C. Základem by mělo být teplo, klid a dostatek vody. 

Jak dlouho trvá psincový kašel?

Psincový kašel je dobře léčitelná nemoc, zejména při správném postupu a léčbě u veterináře. Majitelé pozorují zlepšení stavu během asi jednoho týdne, během dvou týdnů se potom velká část psů zcela vyléčí. 

Prevence proti psincovému kašli a posílení imunity

Posílením imunity vašeho psa mu výrazně pomůžete v odolnosti nejen proti psincovému kašli, ale také mnoha dalším nemocem. Vyzkoušejte Vitamlsky DogMama 6v1, které obsahují kompexní denní dávku vitamínů a minerálů. Echinacea, Vitamin C, nebo skupina vitamínů B-komplex výrazně podporují imunitní systém psa a chrání ho před viry a infekcemi. 

🐶 Podívat se na vitamlsky pro pejska 🐶

Zpět na blog