Obiloviny v krmivech pro psy ANO nebo NE?

Obiloviny v krmivech pro psy ANO nebo NE?

Proč obiloviny nepatří do krmiv pro psy

Ať už je váš čtyřnohý parťák jakýkoliv mlsoun, v jádru je masožravec. I přesto ale občas v přírodě zkonzumuje nějakou tu obilovinu v podobě ulovené stravy. Obiloviny se vyskytují i v běžně dostupných krmivech pro psy. Jsou ale prospěšné pro jejich zdraví a neměli bychom se jim raději vyvarovat?

Nejčastěji se s obilovinami můžeme setkat v granulích, kde slouží jako "výplň". Díky své nízké ceně umožňují výrobcům snížit finanční náročnost na výrobu krmiva, a právě proto u produktů v nižší cenové kategorii bývá velká pravděpodobnost, že se ve složení nachází přísady jako je například kukuřice, pšenice anebo třeba cereálie.

V čem jsou ale vlastně špatné a jak pejskovi škodí? 

Obiloviny obsahují lepek, který pes nedokáže strávit. Ten pak může vyvolávat alergické reakce, kožní problémy, trávící potíže nebo způsobovat hyperaktivitu. Časté drbání, průjmy anebo vypadávání srsti jsou pak na místě. Obsahují vyšší podíl sacharidů a zvyšují hladinu inzulinu v krvi, čímž přispívají k pocitu hladu, nadváze a vzniká riziko cukrovky. Nekvalitní bílkoviny zároveň obsahují kyselinu fytovou, která snižuje možnosti vstřebávání minerálů. Proto je vhodné se levnějším krmivům vyhnout a sáhnout po něčem bez obilovin. Jak se ale vyznat v tom nepřeberném množství produktů, které jsou na trhu dostupné? Krmiva, která obiloviny neobsahují bývají často uváděna jako hypoalergenní anebo mívají označení GRAIN FREE, které se používá například i u pamlsků. 

Může se stát, že obiloviny najdete obsažené i v dražších krmivech. Tady je ale důležité pozastavit se nad tím, proč výrobci dražších krmiv do svých produktů přidávají obiloviny a jaké používají. Obiloviny totiž mohou dobře posloužit v případě, že má pejsek problém přibrat na váze anebo bývá často v zátěži. V těchto případech se ale nejčastěji volí obiloviny jako jsou:

  • bílá rýže - dobrý zdroj sacharidů
  • oves – vyšší podíl tuků, bílkovin a vlákniny, pomáhá čistit zuby od plaku i zubního kamene. 
  • ječmen – výrazně voní a zvířata jej mnohem lépe snáší

Krmivo obsahující obiloviny volte opravdu jen tehdy, pokud je pejsek potřebuje. Zároveň dávejte pozor, aby váš parťák nebyl alergický na lepek. V tomto případě se obilovinám vyhněte úplně. 

Jak se říká, zdraví začíná ve střevech, a proto bychom měli vždy pečlivě zvažovat, co pejskovi dáváme a zároveň podporovat jeho imunitu. 

Hledáte vhodný doplněk stravy pro vašeho pejska bez obilovin, kuřete a dalších alergenů? Podívejte se na vitamlsky DogMama

Zpět na blog