Veterinářka radí 1: Vše co musíte vědět o potravě psa - vitamíny skupiny B

Veterinářka radí 1: Vše co musíte vědět o potravě psa - vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou pro psa důležité, protože se podílí na řadě důležitých funkcí v těle. Všechny tyto vitamíny spolupracují v těle a mají klíčový vliv na energetický metabolismus, nervový systém, tvorbu červených krvinek, růst a mnoho dalších procesů. Nedostatek jakéhokoli z těchto vitamínů může způsobit různé typy zdravotních problémů, včetně únavy, kožních problémů, anémie (chudokrevnost), poruch nervového systému a poruch metabolismu.

Vitamín B1 (tiamin):

Tiamin psi získávají z potravy, hlavně masa, vnitřností a droždí. Vitamín B1 je nezbytný pro metabolismus sacharidů a fungování nervového systému. Nedostatek tiaminu může u psa způsobit neurologické problémy a poruchy chování.

Vitamín B2 (riboflavin):

Psi přijímají riboflavin také v krmné dávce, nejvíce je ho v masu, rybách a zelenině. Je důležitou sloučeninou pro metabolismus energie, růst a zdraví kůže a očí. Nedostatek B2 může způsobit problémy s kůží a očima, sníženou energii a zaostávání v růstu.

Vitamín B3 (niacin):

Psi mohou získat niacin z různých potravin, zejména z masa, ryb, drůbeže a některých zelenin. Niacin je nezbytný pro metabolismus a přeměnu živin na energii. Hraje důležitou roli v tvorbě DNA, buněčném růstu a opravě buněk. Má vliv na zdraví kůže, očí a nervového systému. Nedostatek niacinu může vést k dermatitidě, což jsou kožní problémy, jako je zarudnutí, svědění, vředy a šupiny. Dále může ovlivnit trávicí systém a způsobit průjem, zvracení a snížení chuti k jídlu.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová):

Kyselina pantothenová se nachází v mase, rybách a zelenině. Tento vitamín je klíčový pro syntézu mastných kyselin, které jsou klíčové pro energetický metabolismus psa. Mastné kyseliny regulují záněty v těle a jsou nezbytné pro stavbu buněk nebo syntézu hormonů. Z mastných kyselin se tvoří tuky, které jsou nezbytné pro rozpouštění a vstřebávání vitamínů. Nedostatek kyseliny pantothenové může způsobit únavu, poruchy kůže a sliznic.

Vitamín B6 (pyridoxin):

Pyridoxin se nachází v mase, rybách, zelenině a droždí. Vitamín B6 je nezbytný pro metabolismus a fungování nervového systému. Nedostatek pyridoxinu může způsobit neurologické problémy, problémy se srstí a poruchy nervového systému.

Vitamín B12 (kobalamin):

Kobalamin je obsažen v živočišných produktech, jako je maso, ryby a vnitřnosti. B12 je klíčový pro tvorbu červených krvinek a zdravý nervový systém. Nedostatek vitamínu B12 může vést k anémii, neurologickým problémům a dalším zdravotním komplikacím.

Vitamín B9 (kyselina listová):

Pes může získat kyselinu listovou z různých potravin, včetně jater, obilovin, luštěnin, zeleniny (zejména špenát a brokolice) a některých mas. Kyselina listová hraje důležitou roli při tvorbě DNA a RNA, což je klíčové pro buněčný růst a dělení. Podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá v udržování zdravého nervového systému. Je nezbytná pro metabolismus a přeměnu aminokyselin. Nedostatek kyseliny listové u psů může způsobit různé problémy, včetně poruch tvorby DNA a RNA, anémie (snížený počet červených krvinek), únavu, slabost, nepravidelný srdeční tep, neurologické problémy a poruchy chování.

Většinu těchto vitamínů je možné získat ze stravy, avšak někteří psi mohou mít specifické požadavky na množství těchto vitamínů v krmené dávce. To může být způsobeno náročným obdobím, stresem nebo zvýšenou fyzickou námahou (psi v zátěži).

To nejlepší pro vašeho psa? Vsaďte na DogMama!

DogMama je nejen skvělou prevencí zdravotních problémů, ale zároveň pomáhá zvládat a léčit mnoho trápení psů

- Zde si prohlédněte naše vitamlsky 🐶 - 

Zpět na blog