Co dělat, když má pes průjem? Rady a tipy pro okamžitou pomoc

Co dělat, když má pes průjem? Rady a tipy pro okamžitou pomoc

Průjem je jeden z nejčastějších zdravotních obtíží psů. Většinou jej zvládneme vyřešit pomocí domácí léčby, v určitých případech je však nutná pomoc veterináře. Je nutné znát správné postupy, jak poskytnout psu okamžitou pomoc. V tomto článku najdete několik rad a tipů, které vám pomohou reagovat efektivně.

Proč má můj pes průjem? Příčiny průjmu u psa

Průjem u psa může být způsoben několika faktory. Jednou z častých příčin je změna stravy. Rychlá změna jídelníčku nebo konzumace lidských potravin může dráždit trávicí systém. Infekce, způsobená bakteriemi, viry nebo parazity, je další běžný důvod průjmu. Citlivost na určité potraviny nebo alergie může rovněž způsobit problémy. Stres a úzkost mohou ovlivnit trávicí funkce psa. V případě pozření cizího tělesa, jedovatých látek nebo toxických látek může dojít k gastrointestinálním obtížím. Při identifikaci příčiny průjmu je důležité konzultovat s veterinářem, který může doporučit vhodné diagnostické postupy a léčebný plán.

Příznaky aneb co dalšího se děje, když má pes průjem 

Prvním krokem k úspěšnému zvládnutí průjmu je rozpoznat jeho příznaky. Průjem u psa se často projevuje častým a řídkým vyprazdňováním střev, doprovázeným ztrátou tekutin. Pes může být unavený, ospalý a může dojít k náhlým změnám v jeho chování, zejména pokud ztrácí zájem o jídlo.Některé příznaky průjmu mohou být varovnější než jiné. Krvavý průjem by měl být vždy považován za vážný příznak, a pokud si všimnete této situace, je nezbytné okamžitě vyhledat veterinární pomoc. Stejně tak je důležité sledovat, zda pes zvrací nebo projevuje jiné závažné symptomy.

Pozor - pokud se vám pes zdá apatický, má tvrdé břicho, zrychleně dýchá nebo se neudrží na nohou, rovněž ihned kontaktujte veterináře.

 Řídká stolice u psa, co dělat?

Pokud se vám zdá, že je stolice vašeho psa řidší, není potřeba ihned propadat panice. Zkuste změnit jeho stravu na lehkou a snadno stravitelnou potravu, jako je vařená rýže nebo kuřecí maso. To může pomoci upravit stolici a ulehčit zažívání. Důležité je také zajistit, aby pes měl k dispozici dostatek čerstvé vody. 

Pečovat o zažívací systém psa je přitom dlouhé dlouhodobě. Není žádným tajemstvím, že právě se zdravím střev souvisí většina zažívacích problémů, jako jsou právě průjmy, nebo zvracení, nadýmání a podobně. Od zdraví trávicího systému se odraží také celkový stav organismu, jeho imunitního systému. Mnoho majitelů také překvapí, že právě při zaměření se na střevní mikroflóru dojde k výraznému zlepšení srsti a stavu kůže psa. 

Vyzkoušejte DogMama Vitamlsky pro Zdravé zažívání - kompletní péči o trávicí systém a zažívání vašeho pejska.

 🐶 Podívat se na vitamlsky ZDE🐶

Přestože domácí péče může být účinná v mnoha případech, je klíčové průběžně sledovat stav psa. Zvláště u malých plemen je třeba dbát na známky dehydratace, která se může projevit suchými dásněmi, ztrátou elasticity kůže a celkovou letargií. Pokud příznaky průjmu přetrvávají déle než 24-48 hodin, nebo se zhoršují, je nezbytné vyhledat veterinární pomoc.

 

Zpět na blog